Naisen Peili

Naisen Peili on OSIRIS teatterin kolmevuotinen hanke (2020-22), jossa eri alojen ammattitaiteilijat valmistavat oman taiteenalansa luomisprosessin kautta muotokuvia yhteiskunnan katveessa elävistä, eri kulttuureissa kasvaneista naisista.

Kohtaamisten ja haastatteluiden kautta saadut autenttiset tarinat muutetaan taiteen kielelle. Niistä tehdään ensin audio-ohjelmia ja sen jälkeen muita taiteellisia tuotoksia: kuvia ja maalauksia, äänitaidetta ja installaatioita, lauluja, näyttämösovituksia ja tanssiesityksiä. Näin luodut muotokuvat kerätään esityksiksi, joihin yleisö kutsutaan mukaan. Koko projektin ja sen yksittäisten esitysten teemoina ovat toiseus, osallisuus, yhteenkuuluvuus ja vieraus.

Naisen Peilissä eri kulttuureissa kasvaneet suomalaiset tai Suomessa asuvat naiset saavat äänensä kuuluville ja tulevat nähdyiksi. Teoksen yhtenä tarkoituksena on tutkia kuinka yksi- tai moniäänisiä tarinat ovat. Mikä näitä naisia yhdistää? Vai yhdistääkö mikään?

Projekti ja sen esitykset avaavat uusia ennen kokemattomia yhteyksiä niiden ihmisten / ihmisryhmien välille, jotka eivät muutoin tulisi kohdanneeksi toisiaan. Tai jotka eivät lainkaan tunne toistensa arkea.

Työskentely on alkanut taiteilijoiden valmentautumisella ja koulutuksella elokuussa 2020. Syksyllä 2020 taitelijat kohtaavat päähenkilönsä, ja nauhoitettujen haastatteluiden pohjalta valmistuu neljä 15 minuutin audio-ohjelmaa yhteistyössä Yleisradion dokumenttiosaston kanssa.

Naisen Peilin näyttämöversiot valmistetaan vuoden 2021 aikana.

TYÖRYHMÄ:
Taideteosten luojina:
Mira Kivilä (näyttelijä)
Erja Manto (näyttelijä, ohjaaja)
Satu Silvo (näyttelijä)
Anna Murtola (laulaja)
Aija Puurtinen (säveltäjä, muusikko, pedagogi)
Kaisa Siirala (säveltäjä, muusikko, pedagogi)
Hanna Pihko (tanssija, käsikirjoittaja)
Tiia Matikainen (kuvanveistäjä)
Suvi Isotalo (muusikko, esiintyjä)
Cécile Orblin (näyttelijä)
Ujuni Ahmed (esiintyjä, asiantuntija)
Maria Pakkala (asiantuntija, kääntäjä)
Merja Jokela (asiantuntija, kääntäjä)

Kouluttajat:
Lena Petterson (työnohjaus, taideterapia)
Katarina Blomqvist (dokumenttiohjaaja)
Janne Junttila (toimittaja, kouluttaja)

 Liisa Isotalo (teatteriohjaaja, Naisen Peili-hankkeen taiteellinen johtaja)

Kuva:
Tiia Matikainen: Nobody