Naisen Peili

Esitykset KokoTeatterissa maaliskuussa 2021:
16.3. klo 19 ja 17.3. klo 19 Liput: 29,50 / 24,50 / 19
ESITYKSET SIIRTYVÄT SYKSYYN 2021

Naisen Peili on OSIRIS teatterin kolmevuotinen hanke (2020-22), jossa eri alojen ammattitaiteilijat valmistavat oman taiteenalansa luomisprosessin kautta muotokuvia yhteiskunnan katveessa elävistä, eri kulttuureissa kasvaneista naisista.

Kohtaamisten ja haastatteluiden kautta saadut autenttiset tarinat muutetaan taiteen kielelle. Niistä tehdään ensin audio-ohjelmia ja sen jälkeen muita taiteellisia tuotoksia: kuvia ja maalauksia, äänitaidetta ja installaatioita, lauluja, näyttämösovituksia ja tanssiesityksiä. Näin luodut muotokuvat kerätään esityksiksi, joihin yleisö kutsutaan mukaan. Koko projektin ja sen yksittäisten esitysten teemoina ovat toiseus, osallisuus, yhteenkuuluvuus ja vieraus.

Naisen Peilissä eri kulttuureissa kasvaneet suomalaiset tai Suomessa asuvat naiset saavat äänensä kuuluville ja tulevat nähdyiksi. Teoksen yhtenä tarkoituksena on tutkia kuinka yksi- tai moniäänisiä eri kulttuureista tulleiden naisten tarinat ovat. Mikä näitä naisia yhdistää? Vai yhdistääkö mikään?

Projekti ja sen esitykset avaavat uusia ennen kokemattomia yhteyksiä niiden ihmisten / ihmisryhmien välille, jotka eivät muutoin tulisi kohdanneeksi toisiaan. Tai jotka eivät lainkaan tunne toistensa arkea.

Työskentely alkoi taiteilijoiden valmentautumisella ja koulutuksella elokuussa 2020. Syksyllä 2020 taitelijat kohtasivat päähenkilönsä. Nauhoitettujen haastatteluiden pohjalta valmistuu audio-ohjelmia yhteistyössä Yleisradion dokumenttiosaston kanssa.

Naisen Peilin näyttämöversiot valmistetaan vuoden 2021 aikana.

TYÖRYHMÄ:
Taideteosten luojina:
Aija Puurtinen (säveltäjä, muusikko, pedagogi)
Anna Murtola (laulaja)
Cécile Orblin (näyttelijä)
Erja Manto (näyttelijä, ohjaaja)
Hanna Pihko (tanssija, käsikirjoittaja)
Kaisa Siirala (säveltäjä, muusikko, pedagogi)
Maria Pakkala (asiantuntija, kääntäjä)
Merja Jokela (asiantuntija, kääntäjä)
Satu Silvo (näyttelijä)
Tiia Matikainen (kuvanveistäjä)

Kouluttajat:
Katarina Blomqvist (dokumenttiohjaaja)
Janne Junttila (toimittaja, kouluttaja)

Maria Pakkala (islamilaisen kulttuurin asiantuntija)
Lena Petterson (työnohjaus, taideterapia)

Liisa Isotalo (teatteriohjaaja, Naisen Peili-hankkeen taiteellinen johtaja)

Kuva:
Tiia Matikainen: Nobody