Kulttuurien kohtaamiset   

Naisen peili audioteos

Naisen Peili – muotokuvia Suomeen muuttaneista on audiodokumentti, joka sisältää kolme erillistä tarinaa Suomeen muualta muuttaneiden naisten elämästä. Dokumentissa päähenkilöt kertovat elämänsä merkittävistä tapahtumista. Väkeviä tarinoita yhdistää menetys ja suru, sopeutuminen, rakkaus ja toivo.

Audiokokumentit syntyivät Naisen Peili-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa, korona-aikana. Teoksen taiteilijat Annan Murtola, Hanna Pihko ja Kaisa Siirala loivat päähenkilöistään dokumentaarisia muotokuvia. Työskentely tapahtui yhteistyössä teatterin taiteellisen johtajan Liisa Isotalon kanssa. Työtä ohjasi dokumentaariseen ääni-ilmaisuun erikoistunut dokumenttiohjaaja, taiteilija-tutkija Katarina Blomqvist.

Naisen Peili – muotokuvia Suomeen muuttaneista, lähetettiin YLE Radio 1:llä 24.10. klo 18 ja 28.10. klo 22 ja se saavutti kymmeniä tuhansia kuulijoita. Sen voi kuunnella myös Yle Areenassa.

Teos sisältää seuraavat osat:

Rajaa ja rakkaus

Kiharatukkainen nainen istuu bussissa päätepysäkiltä päätepysäkille. Uudelleen ja uudelleen. Hän on yksin ja kylmissään. Miten hän on joutunut tänne vieraaseen maahan ja mitä hänelle on tapahtunut? Dokumentin toteutus Anna Murtola. Tuottaja Hannu Karisto.

Herään mutta en näe mitään

Elokuvantekijä Anastasia Lapsui muistelee koulutiensä alkuvaiheita neuvostoajan internaatissa. Kouluun meno oli nuorelle nenetsitytölle järkyttävä kokemus. Hän menetti näkönsä. Dokumentin toteutus Hanna Pihko. Tulkkauksesta vastaa Merja Jokela. Tuottaja Hannu Karisto.

Keyse on nyt paremmassa paikassa

Miten jatkaa elämäänsä suuren tragedian jälkeen? Suomeen Somaliasta pikkutyttönä muuttanut nainen menettää samalla viikolla kaksi poikaansa: vastasyntyneen vauvan ja 18-vuotiaan abiturientin. Nainen on viiden tytön yksinhuoltaja ja työskentelee päiväkodissa. Dokumentin toteutus Kaisa Siirala. Tuottaja Hannu Karisto.

”OSIRIS teatterin taiteilijat muuttivat koronan myötä suunnitelmia ja lähtivät näyttämöteosten sijaan valmistamaan dokumentaarisia ääniteoksia. Taiteilijoille tämä tarkoitti uuden oppimista.”

Lue artikkeli Naisen peili -audioteoksen taustoista: Tarinoita paperittomuudesta ja pelosta

Lue lisää Naisen Peili-hankkeesta