Kuiskaa minulle metsä

Tanssi- ja teatteritaiteilijat Hanna Pihko ja Riikka Siirala ovat työskennelleet luontoon sijoittuvien tanssi- ja musiikkiesitysten parissa jo yli 20-vuotta. Ensimmäinen teos, Henkäys syntyi nelihenkisen työryhmän yhteistyönä Kuuhankaveden eteläiseen ruumissaareen Hankasalmella 2001.

Teoksia on syntynyt yhteensä kymmenen, joista viimeiset viisi OSIRIS teatterin tuotantoina. OSIRIS teatterin tuotannoissa ovat olleet mukana myös muusikot Charlotta Hagfors ja Kaisa Siirala.

OSIRIS teatterin Taidetta luonnossa-teemaiset esitykset:

Korpimatka

Korpimatka on kävelymuotoinen tanssi- ja musiikkiesitys Kiteen erä- ja riistapolulla.

Korpimatkassa osallistujat kävelevät polulla esiintyjien johdolla ja seuraavat välillä esityksellisiä osuuksia. Tanssin, musiikin ja hiljentymisen avulla eräpolun metsäluonto näyttäytyy uudenlaisessa valossa ja osallistujat saavat syventää omaa luontosuhdettaan taidekokemuksen kautta. Esitys päättyy yhteiseen kahvihetkeen Muljulan kyläyhdistyksen majalle.

Työryhmä: Hanna Pihko, Riikka Siirala ja Kaisa Siirala.

Korpimatkaa esitettiin Kiteellä elo-syykuussa 2023.

Katso Korpimatkan traileri

Korpimatkan sivulle

Vaahteramatka

Vaahteramatka on esityksellinen seikkailuretki Pihlajamäen lähiluonnossa.

Vaahteramatka on suunnattu eskarilaisille, 1-2-luokkalaisille ja 5-8-vuotiaille lapsille vanhempineen. Vaahteramatka on luonnossa kiertävä elämyksellinen esitys, joka herättää lapsen mielikuvituksen ja tuo uudenlaisia näkökulmia lähiluontoon. Vaahteramatka tukee lapsen luontosuhteen kehittymistä ja osallisuutta taiteeseen konkreettisella tavalla. Teoksen kulkeva muoto osallistaa lapset liikkumaan esityksen mukana.

Työryhmä: Hanna Pihko, Riikka Siirala ja Charlotta Hagfors

Vaahteramatkaa esitettiin Pihlajamäessä touko-syyskuuussa 2023 osana Helsingin mallin aluehanketta sekä Itäkeskuksen Matokalliolla syksyllä 2023 (Stoan tilaus). Esityksen jatkuvat keväällä 2024 Pihlajamäessä ja Vantaalla Håkansbölen kartanon puistossa (Vantaan kaupungin tilaus).

Katso Vaahteramatkan traileri

Vaahteramatkan sivulle

Pihlajamatka

Pihlajamatka on elämyksellinen taidekävely Pihlajamäen urbaanissa lähiluonnossa.

Teos sisältää kävelyä, esityksellisiä osuuksia sekä ohjattuja läsnäolotuokioita. Pihlajamatkan maisemallisia erityispiirteitä ovat korkeat kalliot ja ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat. Teoksessa etsimme rauhoittumisen, pysähtymisen ja läsnäolon mahdollisuuksia moottoritien kohinan ja korkeiden kerrostalojen keskellä. Taiteen – tanssin ja musiikin avulla tuttu lähiluonto näyttäytyy uudenlaisessa valossa.

Työryhmä: Hanna Pihko, Riikka Siirala, Charlotta Hagfors ja Kaisa Siirala

Pihlajamatkaa esitettiin osana Helsingin mallin aluehanketta vuosina 2022-2023. Esitykset jatkuvat kesällä 2024.

Katso Pihlajamatkan traileri

Pihlajamatkan sivulle

Luontolumo

Luontolumo on ohjattu kävelyretki lähiluonnossa.

Retkellä tehdään kävelyn lomassa luovuutta, hyvinvointia ja läsnäoloa vahvistavia harjoituksia. Harjoitukset sisältävät kevyttä liikkumista, oman kehon ja ympäristön havainnointia, kirjoittamista ja pieniä taideteoksia luonnon omista materiaaleista.

Luontolumo-retkiä vetää Hanna Pihko.

Luontolumo-retkiä on järjestetty vuosina 2022 ja 2023 Pihlajamäen ja Pihlajiston alueella osana Helsingin mallin aluehanketta.

Luontolumon sivulle

Metsämatka

Metsämatka on elämyksellinen kävelyretki Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella.

Tanssi, laulu ja musiikki houkuttelevat pysähtymään ja hengähtämään yhdessä metsän kanssa. Mitä puut kertovat? Minne juuret kulkevat? Miltä kostea sammal tuoksuu?

Metsämatka on kokemuksellinen matka, jossa yhteinen hiljainen kävely muodostaa oman koreografiansa ja yleisö pääsee syventymään metsäkokemukseen myös kevyiden läsnäolotuokioiden kautta. Metsämatkan kesto on noin 2h ja kävelyreitin pituus on 3km.

Työryhmä: Hanna Pihko, Riikka Siirala, Charlotta Hagfors ja Kaisa Siirala

Metsämatka sai ensi-iltansa elokuussa 2020 ja esitykset jatkuivat kesäkuussa 2021 sekä elo-syyskuussa 2021

Katso Metsämatkan traileri

Metsämatkan sivulle

Blogikirjoitus Kujerruksia

Saaren halkeamia

Saaren halkeamia on vaellusmuotoinen musiikki- ja tanssiteos Helsingin Vallisaaressa.

Esitys on yhteisöllinen matka, jossa luonto, ihminen ja taide kohtaavat toisensa ainutlaatuisessa ympäristössä. Kallion hengitys, tuulessa kieppuvat muistot ja lammen pinnalla kiirivä soitto johdattavat katsojan hiljentymään ja nauttimaan esityselämyksestä. Saari ja sitä ympäröivä meri näyttäytyvät esityksen kautta hetken uudenlaisessa valossa.

Työryhmä: Hanna Pihko, Riikka Siirala, Charlotta Hagfors, Salli Berghäll ja Joakim Berghäll

Saaren halkeamia esitettiin elokuussa 2018.

Saaren halkeamien sivulle

Artikkeli Liikekieli

Blogikirjoitus Mannilainen

Blogikirjoitus Kujerruksia

 

AIEMMAT TEOKSET:

SÄIE –naiset menneestä ja olevasta
Tanssi- ja lauluteos Pienmäen talomuseossa 2005

Maan Unia
Vaellusmuotoinen tanssi- ja lauluteos Kolilla, Outokummussa ja Seurasaaressa 2003-2004

Henkäys
Vaellusmuotoinen tanssi- ja lauluesitys Hankasalmella ruumissaaressa 2002