OSIRIS teatterin alkuvuoden ensi-iltana nähdään ajankohtainen teos Minun elämäni, Ukraina!
Sotaa paenneiden naisten tarinoita kuullaan ukrainalaisten ja suomalaisten teatterintekijöiden kertomina.
Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee helmikuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Kuinka sota vaikuttaa Suomessa eläviin Ukrainasta paenneisiin? OSIRIS teatterin tuottama näyttämöteos Minun elämäni, Ukraina! saa ensi-iltansa Malmitalossa juuri sodan vuosipäivän kynnyksellä 21.2.2024.
Dokumenttiteatteria, musiikkia, laulua ja tanssia yhdistävässä teoksessa kuullaan ukrainalaisten pakolaisten ja kausityöntekijöiden haastatteluihin perustuvia tarinoita sitkeydestä, pelosta, rohkeudesta, syyllisyydestä ja hyvän elämän etsinnästä. Näyttämöteoksesta on viisi esitystä, Malmitalon lisäksi se nähdään Aleksanterin teatterissa, Järvenpää-talossa sekä Riihimäen teatterissa. Esitys on ymmärrettävissä suomeksi ja ukrainaksi.
Näyttämöllä on ukrainalaisia ja suomalaisia teatteritaiteen ja musiikin ammattilaisia: näyttelijät Anastasiia Redchuck, Ljubov Yanchukevich, Cécile Orblin, Laura Hänninen ja Anna Murtola. Koreografina on Vitalii Podhurskyi. Kuvat ja videot Ahmed Alalousi, äänisuunnittelu Lasse Turunen. Kokonaiskonseptin takana on esityksen käsikirjoittanut ja ohjannut Liisa Isotalo, joka palkittiin Teatteritaiteen kultaisella ansiomerkillä 2022.
Minun elämäni, Ukraina!
Esitykset:
21.2.2024 Ensi-ilta, Malmitalo klo 19
23.2.2024 Aleksanterin teatteri klo 19
25.2.2024 Järvenpää-talo klo 16
13.3.2024 Riihimäen teatteri klo 19
16.4.2024 Aleksanterin teatteri klo 19
Kesto n. 1h 30min, sis. väliajan.
Suositusikäraja 12 vuotta.
Liput: lippu.fi
Lisäksi hankkeeseen liittyvä kuvataidenäyttely nähdään Kanneltalon Galleriassa 19.1.2024 – 9.2.2024. Katso tarkempi ohjelma TÄÄLTÄ.
“En pysty unohtamaan, vaikkei täällä ole sotaa.
Sota on minussa. Se jäi kiinni minuun, meihin. Meihin kaikkiin.
En osaa olla täällä, rauhassa.”
Nämä ajatukset esityksen ohjaaja ja käsikirjoittaja Liisa Isotalo tallensi haastatellessaan ukrainalaisia marjanpoimijoita kesällä 2022 ja 2023. Hän halusi antaa äänen heille, joiden ajatukset ja kokemukset usein jäävät kuulematta. “Me elämme! Siinä on aihetta juhlaan, laululle ja tanssille. Me emme saa vaieta sodasta ja sen haavoista, kuvitella ettei se koske meitä suomalaisia. Kuinka monta sukupolvea tai vuosikymmentä me olemme kantaneet isovanhempiemme sotakokemuksia?”
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:
Anna Murtola, tuottaja, anna@osiristeatteri.fi, p. 0445339620
Liisa Isotalo, ohjaaja; liisa@osiristeatteri.fi, p. 0400417474
Kuva: Ahmed Alalousi