Naisen Peili – Taiteilijoiden esittelyt

Taiteilijoiden esittelyt:

Flamencolaulaja, muusikko Anna Murtola

Olen Helsingissä työskentelevä ja asuva maalimanmuusikko ja flamencolaulaja (Nordic Master of Global Music, MuM). Muusikon työssäni koen merkittävänä sen, miten musiikilla on kyky rakentaa siltoja ihmisten ja kulttuurien välille.

Olen projektissa mukana esiintyvänä muusikkona sekä toteuttamassa taiteellista audio-dokumenttia Suomessa asuvan marokkolaisnaisen, Rajaan, tarinasta. Syksyllä julkaistavassa dokumentaarisessa audioteoksessa peilaan hänen dramaattista tarinaansa vokaalimusiikin ja sanallisen kerronnan keinoin.

Näyttämöteoksessa toimin muusikkona ja esiintyjänä, osana työryhmää. Tulkitsen esille erilaisten naisten tarinoita ja niiden herättämiä tunnelmia ihmisäänen ja kehon voimalla – laulun ja kehorytmiikan sekä liikkeellisen esiintymisen kautta. Musiikillisen ilmaisun kieli on kansainvälinen ja siihen ammennan vaikutteita niin omista kuin päähenkilöidemme musiikillisista traditioista, kuten mm. eri maiden tuutulauluista, kansanlauluista ja itkuvirsistä.

Kuva: Matti Sten

Muusikko, säveltäjä & puhallinsoittaja Kaisa Siirala

Olen puhallinsoittimiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä. Inspiroidun helposti erilaisista kulttuurisista vaikutteista. Minun Elämäni- esityksessä olen mukana säveltäjänä sekä muusikkona ja esiintyjänä. Tulkitsen piilossa olevien naisten tarinoita musiikin keinoin, saksofonilla, poikki- ja bansurihuiluilla, lauluilla ja ihmisäänillä.

Tässä teoksessa on ollut kiinnostavaa tavata ja päästä haastattelemaan päähenkilöäni, Somaliasta Suomeen muuttanutta naista, joka nykyisin asuu ja työskentelee täällä. Minua kiinnostaa myös työskennellä yhdessä paitsi toisten muusikoiden, myös kokonaan toisen alan taiteilijoiden kanssa, kuten esim kuvanveistäjän. Me taiteilijat tuomme kukin esitykseen oman äänellisen kertomuksemme eri kulttuurissa kasvaneesta naisesta ja peilaamme heidän tarinoitaan oman taiteemme kautta.

Kuva: Uzi Varon

Tanssija, käsikirjoittaja, energiahoitaja Hanna Pihko

Olen helsinkiläinen tanssija, käsikirjoittaja ja energiahoitaja. Nautin siitä, että saan tehdä kiinnostavia ja monipuolisia töitä usealla eri alalla. Olen tehnyt tanssiteoksia erilaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin, kuten Kolille, Seurasaareen, Vallisaareen, Pienmäen talomuseoon ja Helsingin keskuspuistoon. Työssäni minua kiinnostaa erityisesti improvisaatio ja kokonaisvaltainen elämyksellisyys. Yhdistän teoksissani eri ilmaisumuotoja, kuten tanssia, laulua, musiikkia ja tekstiä.

Naisen Peili-hankkeessa olen tehnyt audiodokumentin elokuvantekijä Anastasia Lapsuista, joka on kotoisin Jamalin niemimaalta. Naisen Peili -teoksessa toimin esiintyjänä. Minua puhuttelee kehollisuus sekä naisten tarinoista välittyvä voima ja haavoittuvuus.

Kuva: Katja Mustonen (valokuvateoksesta Moninainen)

Laulaja, säveltäjä, muusikko Aija Puurtinen

Olen helsinkiläinen laulaja, säveltäjä ja muusikko (MuT, Sibelius-Akatemia). Minua on aina kiehtonut se, miten jokaisen ihmisen ääni on sormenjäljen tavoin täysin ainutlaatuinen. Laulajan ja säveltäjän työssä koen merkittävänä tunteiden välittämisen ja tarinoiden kerronnan, joko sanoilla tai ilman niitä. Musiikin vastustamaton voima ja taika antaa meille kaikille mahdollisuuden käsitellä rakkautta, epävarmuutta, surua ja kaipuuta. Parhaimmillaan keho ja mieli synkronoituvat ja olemme yhtä musiikin kanssa.

Naisen peili – projektissa mukana säveltäjänä ja muusikkona sekä toteuttamassa musiikin keinoin mm. Suomessa asuvan irakilaisen Fatiman tarinaa.

Kuva:Timo Karmakallio

Tiia Matikainen, kuvanveistäjä

Olen Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Minulle käsillä tekeminen on ajattelun väline sekä tapa hahmottaa ja käsittää maailmaa. Teoksissani tärkeässä osassa on ihmisen sisäinen maailma primitiivisine pelkoineen sekä elämän mystinen, selittämätön puoli, jota käsittelen usein luontoon liittyvää kuvastoa käyttäen. Ammennan ideoita niin nyrjähtäneestä maailmastamme, mytologioista kuin pyhistä kuvistakin.

Naisen peili – Minun Elämäni -hankkeessa olen mukana visuaalisen taiteen edustajana sekä myös esiintyjänä, joka on minulle kokonaan uutta. Toteutan seurantadokumentin keinoin Somaliaan palautetun nuoren naisen elämästä koottua audiomateriaalia sekä omiin tuntoihini ja tulkintoihini perustuvaa veistosta osana yhteistä näyttämöteosta.

———–

Raaseporilainen Ahmed Alalousi on 30-vuotias valokuvaaja, joka on syntynyt Mosulissa Irakissa ja muuttanut Suomeen vuonna 2015. Alalousi on tehnyt yhteistyötä ohjaaja Liisa Isotalon ja OSIRIS teatterin kanssa vuodesta 2016. Lahjakas ja taiteellinen Ahmed on OSIRIS teatterin luottokuvaaja. Ahmedin käsialaa on Naisen Peili esityksessä paitsi muotokuva ukrainalaisesta Anastasiasta myös vahvan kokonaisilmeen teokselle luovat taustakuvat ja videot.

Joensuulaislähtöinen Lasse Turunen on kokenut musiikkituottaja ja ääniteknikko, joka tunnetaan mm. yhtyeistä Ukkosmaine ja Pihka Is My Name. Hän on säveltänyt musiikkia Ylen ja MTV:n ohjelmiin, ja soittanut satoja keikkoja.

———–