Naisen peili –hanke

Naisen Peili on OSIRIS teatterin kolmevuotinen (2020–23) hanke, jossa tutustutaan Suomeen muualta muuttaneiden ja katveeseen jääneiden naisten omaäänisiin tarinoihin.

Afganistanista, Irakista, Marokosta, Somaliasta ja Venäjältä kotoisin olevat päähenkilöt kohtaavat itselleen vieraan OSIRIS teatterin taiteilijan. Päähenkilöt esiintyvät omalla äänellään ja tulevat nähdyiksi taiteilijan heistä luoman taideteoksen kautta. Kohtaamisista syntyy dokumentaarisia audioteoksia, veistoksia, musiikkia ja esitystaidetta. Näiden eri teosten yhteinen nimi on Minun Elämäni.

Naisen Peili Minun Elämäni esityksissä yleisö näkee, kokee ja kuulee tarinoita toiseudesta, osallisuudesta, osattomuudesta, ennakkoluuloista, vapaudesta, pelosta, yhteenkuuluvuudesta sekä rakkaudesta.

Naisen Peili hankkeen taiteellinen johtaja on Liisa Isotalo. Työryhmään kuuluu eri alojen taiteilijoita, kouluttajia, tulkkeja sekä toisista kulttuureista Suomeen muuttaneita naisia, taideteosten päähenkilöitä.

Naisen Peili hankkeen ensimmäisessä vaiheessa, korona-aikana, taiteilijat loivat päähenkilöistään omaäänisiä audiodokumentteja. Ensimmäinen, kolmen dokumentin audioteos Naisen Peili – muotokuvia Suomeen muuttaneista, lähetettiin YLE Radio 1:llä 24.10. klo 18 ja 28.10. klo 22. Se on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Hankkeen toisessa vaiheessa taiteilijat luovat päähenkilöistään pienesityksiä ja veistoksia. Ne tuodaan esille Kanneltalon Galleriassa. Näyttely on avoinna 2.11. alkaen ja pienesitykset tapahtuvat näyttelytilassa 2.11. klo 17 ja 3.11. klo 13.

Nämä pienesitykset kootaan myös kokoillan näyttämöteokseksi, joka saa ensi-iltansa Malmitalossa 20.10.2022 klo 19.

“TARINOITA TOISEUDESTA, OSALLISUUDESTA, OSATTOMUUDESTA, RIEMUSTA, VAPAUDESTA, ENNAKKOLUULOISTA, PELOISTA JA RAKKAUDESTA.”