OSIRIS teatterin historia

ENSIMMÄINEN ESITYKSEMME (1997)

OSIRIS teatterin (entinen ISIS teatteri) ensimmäinen esitys oli teatteriohjaaja Liisa Isotalon luoma konsepti ja ohjaus Luiden viesti – tarina elämän voimasta. Sen ensi-ilta oli Helsingissä Stoassa 22.11.1997.

Työt aloitettiin syksyllä 1996 kutsumalla useiden eri intiaaniheimojen perinteen kantaja ja opettaja (mm. coast salish, blackfoot and hopi) Charles Lawrence vetämään työpajaa. Työpajassa tutkittiin arkaaisen kulttuurin perimätietoa eri kulttuureissa. Luiden viesti työpajassa kohtasivat muusikot, tanssijat ja teatterilaiset eri kulttuureista. He toivat omat tarinansa ja omat perimätietonsa mukaan yhteiseen tarinaan. Esityksen tarinat ammensivat Suomen mustalaiskulttuurista, Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuurista, haitilaisesta perinteestä, Suomen karjalaisesta kulttuuriperinteestä sekä senegalilaista alkuperäiskulttuurista.

Perustamisen aikaisista työpajoista lähtien OSIRIS teatteri on tutkinut esitystoiminnassaan alkuperäiskansojen kulttuurin merkitystä nykyihmiselle (mm. Legend of Birth 2009 – 2011, Synty 2008, Tyttö nimeltä Tsunamika 2011 ja Yli tuonen tumman virran 2012).


Loiske Ensemble aloittaa (2006)

Loiske Ensemble aloitti toimintansa. Pieniä ihmeitä, oli uraauurtava teos, ja Loiske toimikin edelläkävijänä vauvoille tuotetuissa tanssielämyksissä.

Teos osoitti että alle kolme vuotiaatkin nauttivat esityselämyksistä. Loiske Ensemblen rakentama esitys toimi ja oli menestys. Vauvojen kanssa työskentely johti tutkimukseen sanattomasta viestinnästä: miten vauvat kommunikoivat? Millaisia ääniä liike tuottaa?


Synty – tarina maailmankaikkeuden synnystä (2008)

Synty – tarina maailmankaikkeuden synnystä oli Suomalaisen kansantaruston syntymyytteihin perustuva tanssiteatteriesitys.

Katso traileri tästä.


Legend of Birth (2008-2010)

Legend of Birth -projekti oli poikkitaiteellinen kolmivuotinen yhteistyöprojekti suomalaisten ammattitaiteilijoiden ja intialaisen kansainvälisen Auroville-taiteilijayhteisön kesken. Projekti perustui kansantarustojen syntymyyttien tutkimiseen.

Vaikka syntymyyttejä on erilaisia, kansoja ympäri maailmaa yhdistää halu ymmärtää mistä olemme saaneet alkumme. Jos meillä kaikilla on samankaltaisia näkemyksiä maailman synnystä, mikä onkaan näkemyksemme maailman lopusta?


Tsunamika – tyttö joka etsi aurinkoa (2008-2010)

Koko perheen musiikkinäytelmä tsunamiaallosta, rakkaudesta ja ystävyydestä. Tsunamika -esitys on valmistettu sekä suomen-, englannin-, tamilin- ja arabiankielisenä. Esitys kiertää edelleen Suomessa ja on ymmärrettävissä sekä suomen että arabiankielellä.

Katso traileri.

Lue Turun Sanomien arvio.

Lue HS:n arvio.

Lue Kansan Uutisten arvio.


HS. (2012)

HS.-teos oli kunnianosoitus Helene Schjerfbeckin taiteelle ja elämälle. Tanssinäytelmä tuotettiin Schjerfbeckin syntymän 150. juhlavuoden kunniaksi. Esityksen toteutti kansainvälinen, monitaiteellinen työryhmä. Sen ensiesitys toteutettiin yhteistyössä Ateneum-salin kanssa. Esitys yhdisti eri ikäryhmiä ja useita eri taidelajeja.

HS. tanssiteatteriesityksellä vierailimme mm. Tammisaaressa, (Serlaghius museossa) Mäntässsä, Frankfurtissa Saksassa ja Aarhusissa, Tanskassa.

Katso traileri tästä.

Katso kuvia tästä.

Lue Skenet arvio.


Yli tuonen tumman virran (2012)

Tanssinäytelmä elämän ja kuoleman myyttisestä rajasta.

Lue HS:n arvio.


OSIRIS ja Loiske yhdistyvät (2013)

Loiske Ensemble liittyi OSIRIS teatteriin. Syntyi Osiris Ensemble ja Loiske Ensemble. Kaksi erilaista toimijaa, jotka jakavat samanlaiset arvot ja yhteisen vision maailmasta. Teatterit jakavat yhteisen hallinnon ja luovat jatkumon yleisötyölle: toimintamme sopii vauvoille ja vaareille.


ISIS teatterista OSIRIS teatteriksi (2015)

12.5.2015 ISIS teatteri vaihtoi nimensä OSIRIS teatteriksi.


BabySauna (2015)

BabySauna saa ensi-iltansa. Teos valittiin Lastenkulttuurikeskusten vuoden 2015 pikku-ITU esitysideaksi. BabySauna sopii sanattomuutensa ansiosta erinomaisesti monikulttuuriselle yleisölle ja teos kiersi vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

Katso traileri tästä.

Lue Finnish Dance in Focus lehtijuttu.

Lue HBL:n arvio.

Lue Ylen juttu.


Kulttuurien välistä toimintaa (2016)

Vuonna 2016 painotuimme erityisesti kulttuurien väliseen toimintaan, mutta OSIRIS teatteri on toiminut vahvasti eri kulttuurien parissa jo perustamisvuodestaan saakka. OSIRIKSEN toimintaan on liittynyt tiiviisti alusta saakka myös osallistava yleisötyö.

BabySauna maailmalla, BabyTango ensi-illassa (2017)

BabySauna vieraili 8:lla esityksellä Japanissa ja sai lämpimän vastaanoton. BabyTango sai ensi-iltansa ja vieraili vuoden aikana kulttuuritaloilla, teattereissa ja hoivakodeissa.

Katso BabyTangon traileri.

Lue Hämeen Sanomien arvio.


Matkalla kotiin (2017)

Matkalla kotiin on kertomus kahden irakilaisen pakolaisen matkasta Suomeen, pöytäteatterin keinoin.

Teosta esitettiin esiintyjien turvallisuuden vuoksi aluksi vain olohuoneissa ja lukioissa. Teos sai loistavan vastaanoton; onnistuimme purkamaan raja-aitoja ja avaamaan keskustelua pakolaisten ja kantasuomalaisten välille.

Katso kuvia tästä.


Kirjeitä Mosulista (2018)

Tarina suomalaisen Annan, ja irakilaisen pakolaisena Suomeen tulleen Ahmedin kohtaamisesta. Esitys sai ensi-iltansa Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä. Esitys nähdään syyskaudella 2018 myös Oulun Teatterissa ja Kansallisteatterissa.

Katso traileri tästä.

Katso kuvia tästä.

Lue blogiteksti.

Lue Demokraatti lehden arvio.

Lue HS:n arvio.