Tietoa Teatterista

Osiris Teatteri

Teatterimme esitykset kiertävät teatterisaleista toreille, kodeista kouluihin, kellareista kulttuuritaloille ja sieltä maailmalle.

Tuotamme elämyksiä kaikenikäisille katsojille ja tuomme esiin meille tärkeitä teemoja, kuten ihmisten yhteisyys ja kestävä kehitys, vaikuttavana esityselämyksenä. Tuotamme monikielisiä tai sanattomia teoksia ja osallistamme yleisöä lempeillä keinoilla.

 

Ensemblet

Loiske Ensemble valmistaa sanattomia tanssiesityksiä vauvoille ja pienille lapsille.

Osiris Ensemble tuottaa monikielisiä esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisille.

Osiris ja Loiske Ensemble muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka taidokkaiden esitysten tavoitteena on auttaa ihmisiä kohtaamaan toisiaan ja murtaa rajoja eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien ihmisten välillä. Esityksemme ovat ainutlaatuisia kantaesityksiä, jossa musiikilla on iso osuus.

 

Kun sanoja ei ole

OSIRIS teatterilla on pitkä historia ja vahva osaaminen työskentelystä maahanmuuttajien ja pakolaisten kanssa. Aloitimme työskentelymme jo 1990-luvulla Afrikasta tulleiden pakolaisten kanssa.  Vuosi 2016 on ollut aktiivista työskentelyä Lähi-Idästä vuonna 2015 Suomeen paenneiden taiteilijoiden kanssa.

Sanattoman viestinnän hyödyntäminen, eri kieliversiot sekä tilojen monipuolinen käyttö madaltavat kynnystä osallistua OSIRIS teatterin toimintaan. Tavoitteenamme on tuottaa katsojalle jopa ensimmäinen taide-elämys: oli kyseessä sitten maailmaan juuri syntynyt vauva tai pakolaisena Suomeen muuttanut perhe.

 

Historia

OSIRIS teatterin (entinen ISIS teatteri) ensimmäinen esitys, Luiden viesti – tarina elämän voimasta, koettiin Helsingissä Stoassa.

Esityksen valmistamisessa oli mukana taiteilijoita, jotka edustivat Suomen mustalaiskulttuuria, Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuuria, haitilaista perinnettä, Suomen karjalaista kulttuuriperinnettä sekä senegalilaista alkuperäiskulttuuria.

Loiske Ensemble aloitti toimintansa. Pieniä ihmeitä, oli uraauurtava teos, ja Loiske toimikin edelläkävijänä vauvoille tuotetuissa tanssielämyksissä.

Teos osoitti että alle kolme vuotiaatkin nauttivat esityselämyksistä. Loiske Ensemblen rakentama esitys toimi ja oli menestys. Vauvojen kanssa työskentely johti tutkimukseen sanattomasta viestinnästä: miten vauvat kommunikoivat? Millaisia ääniä liike tuottaa?  

Synty – tarina maailmankaikkeuden synnystä oli Suomalaisen kansantaruston syntymyytteihin perustuva tanssiteatteriesitys.

Katso traileri tästä.

Legend of Birth -projekti oli poikkitaiteellinen kolmivuotinen yhteistyöprojekti suomalaisten ammattitaiteilijoiden ja intialaisen kansainvälisen Auroville-taiteilijayhteisön kesken. Projekti perustui kansantarustojen syntymyyttien tutkimiseen.

Vaikka syntymyyttejä on erilaisia, kansoja ympäri maailmaa yhdistää halu ymmärtää mistä olemme saaneet alkumme. Jos meillä kaikilla on samankaltaisia näkemyksiä maailman synnystä, mikä onkaan näkemyksemme maailman lopusta?

Koko perheen musiikkinäytelmä tsunamiaallosta, rakkaudesta ja ystävyydestä. Tsunamika -esitys on valmistettu sekä suomen-, englannin-, tamilin- ja arabiankielisenä. Esitys kiertää edelleen Suomessa ja on ymmärrettävissä sekä suomen että arabiankielellä.

Katso traileri.

Lue Turun Sanomien arvio.

Lue HS:n arvio.

Lue Kansan Uutisten arvio.

HS.-teos oli kunnianosoitus Helene Schjerfbeckin taiteelle ja elämälle. Tanssinäytelmä tuotettiin Schjerfbeckin syntymän 150. juhlavuoden kunniaksi. Esityksen toteutti kansainvälinen, monitaiteellinen työryhmä. Sen ensiesitys toteutettiin yhteistyössä Ateneum-salin kanssa. Esitys yhdisti eri ikäryhmiä ja useita eri taidelajeja.

HS. tanssiteatteriesityksellä vierailimme mm. Tammisaaressa, (Serlaghius museossa) Mäntässsä, Frankfurtissa Saksassa ja Aarhusissa, Tanskassa.

Katso traileri tästä.

Katso kuvia tästä.

Lue Skenet arvio.

Tanssinäytelmä elämän ja kuoleman myyttisestä rajasta.

Lue HS:n arvio.

Loiske Ensemble liittyi OSIRIS teatteriin. Syntyi Osiris Ensemble ja Loiske Ensemble. Kaksi erilaista toimijaa, jotka jakavat samanlaiset arvot ja yhteisen vision maailmasta. Teatterit jakavat yhteisen hallinnon ja luovat jatkumon yleisötyölle: toimintamme sopii vauvoille ja vaareille.

12.5.2015 ISIS teatteri vaihtoi nimensä OSIRIS teatteriksi.

BabySauna saa ensi-iltansa. Teos valittiin Lastenkulttuurikeskusten vuoden 2015 pikku-ITU esitysideaksi. BabySauna sopii sanattomuutensa ansiosta erinomaisesti monikulttuuriselle yleisölle ja teos kiersi vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

Katso traileri tästä.

Lue Finnish Dance in Focus lehtijuttu.

Lue HBL:n arvio.

Lue Ylen juttu.

Vuonna 2016 painotuimme erityisesti kulttuurien väliseen toimintaan, mutta OSIRIS teatteri on toiminut vahvasti eri kulttuurien parissa jo perustamisvuodestaan saakka. OSIRIKSEN toimintaan on liittynyt tiiviisti alusta saakka myös osallistava yleisötyö.

BabySauna vieraili 8:lla esityksellä Japanissa ja sai lämpimän vastaanoton. BabyTango sai ensi-iltansa ja vieraili vuoden aikana kulttuuritaloilla, teattereissa ja hoivakodeissa.

Katso BabyTangon traileri.

Lue Hämeen Sanomien arvio.

Matkalla kotiin on kertomus kahden irakilaisen pakolaisen matkasta Suomeen, pöytäteatterin keinoin.

Teosta esitettiin esiintyjien turvallisuuden vuoksi aluksi vain olohuoneissa ja lukioissa. Teos sai loistavan vastaanoton; onnistuimme purkamaan raja-aitoja ja avaamaan keskustelua pakolaisten ja kantasuomalaisten välille.

Katso kuvia tästä.

Tarina suomalaisen Annan, ja irakilaisen pakolaisena Suomeen tulleen Ahmedin kohtaamisesta. Esitys sai ensi-iltansa Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä. Esitys nähdään syyskaudella 2018 myös Oulun Teatterissa ja Kansallisteatterissa.

Katso traileri tästä.

Katso kuvia tästä.

Lue blogiteksti.

Lue Demokraatti lehden arvio.

Lue HS:n arvio.

Ketterä, kasvava yhteisö

Tuotamme joka vuosi 1-3 uutta esitystä ja pidämme noin 70 näytöstä. Teatterin toiminta on kasvanut voimakkaasti ja yleisömäärä on kaksinkertaistunut kahden viimeisen vuoden aikana: tavoitamme vuosittain noin 4000 katsojaa Suomessa ja ulkomailla.

Riippumattomana, pienenä ja nykyaikaisena ammattiteatterina kykenemme luomaan uudenlaisia yleisön kohtaamisia, syventäviä ja laajentavia, esitysten aiheisiin porautuvia työpajoja.

Perustajajäsenet

Liisa Isotalo

OSIRIS teatterin johtaja Liisa Isotalo on ohjannut lukuisia teatteriesityksia Suomen eri teattereille, myös TV:lle, valmistuttuaan ohjaajaksi Suomen Teatterikorkeakoulusta. Hän on toiminut myös teatterinjohtajana sekä teatteriopettajana (mm. Siba, TEAK, TAIK ). Liisa on palkittu sekä työstään johtajana (Kokkolan kaupungin ansiomerkki 1994) että ohjauksistaan (mm. Romeo ja Julia, Shakespeare; Joensuun Kaupunginteatteri 2003).

Raja-aitojen kaataminen eri taiteenalojen väliltä, samoin kuin eri kulttuurien ja eri ikäryhmien väliltä ovat tehneet Isotalon kokonaistaideteoksista ainutlaatuisia, mutta tunnistettavia. Ne ovat useimmiten samanaikaisesti syvän traagisia, oivaltavia ja leikkisiä, puhutellen yhtaikaa eri-ikäisiä katsojia. Hänen kiinnostuksensa elävään ritualistiseen teatteriin ja taiteidenvälisten raja-aitojen kaatamiseen alkoi suomalaisen teatterin shamanististen juurien tutkimisella ja jatkuu yhä. Liisa Isotalo on OSIRIS teatterin perustajajäsen ja sen taiteellinen johtaja.

Riikka Siirala

Riikka Siirala on helsinkiläinen tanssitaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on tehnyt useita tanssia, ääntä ja musiikkia yhdistäviä teoksia yhdessä työryhmän kanssa mm. Yli tuonen tumman virran, Muistipeli, Kääntöpisteitä sekä Maan Unia.

Siirala on perustanut Loiske Ensemblen yhdessä Laura Kairamon kanssa, joka tekee esityksiä vauvoille ja pienille lapsille perheineen: BabyTango (2017), BabySauna(2015), Zukkapaitupumbula (2013), Kukuluku (2008), Pieniä ihmeitä (2006) sekä Kiitolaukkaa kipitikolkkaa (2014). Lisäksi hän on esiintynyt mm. OSIRIS teatterin tanssinäytelmässä HS., Helene Schjerfbeckin roolissa sekä Synty-teoksessa ja vierailevana tanssijana Suomen Kansallisoopperassa Matka Reimsiin -oopperassa (ohj. Dario Fo). Riikka myös tanssittaa ja ohjaa oppilaitaan luovan tanssin sekä afrikkalaisen tanssin kokemuksiin aina vauvasta ikäihmisiin.

Perustajajäsenten lisäksi teatteri työllistää vuosittain suuren määrän eri alan taiteilijoita ja asiantuntijoita. Toimintaa ohjaa teatterin hallitus.